Organisch omgaan met tuinongedierte

Als professionele biologische tuinman heb ik gemerkt dat een van de meest frustrerende dingen die ik zie, het aantal tuinders is dat chemicaliën sproeit om alle problemen in de tuin uit te roeien. Sommige van de tuinongedierte zijn slakken, rupsen, bladluizen en slakken. Hoewel je dit ongedierte bladluis bestrijden nooit helemaal kunt uitroeien, moet je na al je harde werk in de tuin toch iets doen. Maar dat iets hoeft geen giftige chemicaliën te bevatten.

Ongedierte en insecten hoeven niet te worden behandeld als de ergste dingen die je in je tuin kunt hebben; ze kunnen onder de grond leven, in oud onkruid of stapels bladeren, of op een aantal andere plaatsen. Zonder veel van deze plagen zou afval zelfs geen compost worden. In plaats van te proberen je tuin volledig te ontdoen van deze insecten en enge beestjes, zijn er een paar tips om de positieve kant ervan aan te moedigen.

Houd uw composthoop uit de buurt van de hoofdtuin. Maak uw compost “ongediertevriendelijk”.

Plaats zaagsel rond de basis van planten die waarschijnlijk vatbaar zijn voor slakken of naaktslakken. Dit voorkomt dat ze naar hen toe bewegen.

Stimuleer vogels in uw tuin om bladluizen en andere kleinere bladetende insecten weg te houden.

Houd oude bladeren, onkruid of ander rottend materiaal waarin insecten en ziektes kunnen leven uit de buurt van gevoelige planten. Je composthoop is hiervoor de beste plek. Compost is een geweldige bron voor biologische bodemverbeteraar.

Als je echt moet sproeien om insecten te verwijderen, is Neem of Witte Olie een goed biologisch alternatief.

Het belangrijkste om te onthouden is dat als je tekenen van ongedierte in je tuin ziet, je moet doen wat nodig is, om ze weg te lokken uit de tuin en naar een gebied te gaan waar ze nuttiger kunnen zijn.

Naast de milieuaspecten van biologische ongediertebestrijding, zal het hoofddoel van biologische teelt, als je groenten kweekt, teniet worden gedaan als ze besmet raken met chemicaliën voor ongediertebestrijding.

Hier zijn een paar onderhoudstips voor de lange termijn om ongediertebestrijding minder schadelijk en milieuvriendelijker te maken.

Gebruik een fysieke ongediertebestrijdingsmethode. Larven er met de hand afplukken, schildluizen wegvegen met een tandenborstel en spiritus, gaten dichten etc. Probeer een ongediertevriendelijke omgeving te creëren in een gebied waar ze geen kwaad kunnen. Moedig ze weg van uw tuin.

Gebruik biologische bestrijdingsmethoden. Moedig positieve insecten in uw tuin aan die roofzuchtig zijn voor insecten die schade aanrichten.

Overweeg altijd het gebruik van veiligere vervangingsmiddelen voor ongediertebestrijding.

Een mengsel van vloeibare zeep en plantaardige olie (ongeveer een kopje van elk) kan worden verdund en gespoten om bladluizen en mijten te bestrijden.

Zout kan worden toegevoegd in de scheuren van straatstenen en rond kruiplijnen voor de bestrijding van mieren en vele andere insecten. Dit heeft ook het extra voordeel van het verwijderen van onkruid uit straatstenen etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *